Αυτός είναι ο μαθηματικός τύπος για να φτιάξετε την τέλεια πίτσα

www.toronto.gr Toronto Pizza Volos Delivery and more
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ έκαναν την πίτσα επιστήμη, παρουσιάζοντας τον μαθηματικό τύπο για να δημιουργήσετε την τέλεια πίτσα με τη σωστή κατανομή υλικών ανάλογα με το μέγεθος της.


Η μαθηματικός Δρ. Ευγενία Τσένγκ, από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, καθόρισε την άμεση σχέση ανάμεσα στο μέγεθος της πίτσας και την γευστική εμπειρία. Σύμφωνα με την Τσενγκ, ένα μεγάλο κομμάτι πίτσας έχει ως αποτέλεσμα την αραιότερη κατανομή των υλικών, ενώ αντίθετα, ένα πολύ μικρό κομμάτι περιέχει περισσότερα υλικά, περιπλέκοντας τη γεύση σε κάθε μπουκιά.

Η Τσένγκ εξηγεί επίσης ότι η άνιση κατανομή της ζύμης έχει ως αποτέλεσμα μία πίτσα μεσαίου μεγέθους να έχει ένα παχύτερη ζύμη, με αποτέλεσμα λιγότερο χώρο για υλικά, ενώ η βάση της θα λιώσει κάτω από το βάρος της σάλτσας και των υλικών

Η Βρετανική αλυσίδα πίτσας PizzaExpress εφαρμόζει ήδη την μελέτη της Τσένγκ στις πίτσες της προσαρμόζοντας τον τύπο στις πίτσες των 11 και των 14 ιντσών.

Ωστόσο, η Τσένγκ επιμένει ότι ο μαθηματικός τύπος δεν είναι 100% εφαρμόσιμος σε ασυνήθιστες πίτσες, λόγω των αμέτρητων διαφορετικών υλικών που μπορεί κανείς να βάλει.
www.toronto.gr Toronto Pizza Volos Delivery and more

Οπως εξηγεί η Τσενγκ «d» είναι ο όγκος της ζύμης, και «t» είναι ο όγκος των υλικών, ενώ «r» η ακτίνα της πίτσας. Το αποτέλεσμα παρέχει τη σωστή αναλογία της βάσης προς το υλικό για να εξασφαλίσει πλήρη γεύση σε κάθε μπουκιά. Ωστόσο για μία πιο μικρή πίτσα όπως βλέπετε δεξιά, διαιρείτε το υπόλοιπο με το τετράγωνο της ακτίνας



Πηγή:  | iefimerida.gr